Het Italiaanse Futurisme (1909-1913), kunst in beweging

Op 12 februari 1909 publiceerde de recalcitrante dichter Tomasso Marinetti in Le Figaro het ‘Futuristische Manifest’, waarin hij zich met krachttermen keert tegen de traditionele kunst en vindt dat deze vernietigd moet worden. Er moest ruimte komen voor een totale nieuwe kunst, een kunst die de eigen tijd als uitgangspunt nam en kenmerken daarvan als ‘snelheid, beweging, kracht’ moesten gaan tonen. Hij vond medestanders in Giacomo Balla, Luigi Russolo, Carlo Carrà, Gino Severini en Umberto Boccioni, die elk op hun eigen manier niet zozeer het uiterlijk van een voorwerp of gebeurtenis, maar meer de totaalbeleving wilde weergeven. Zij wilden de beschouwer het gevoel geven zich ergens middenin te bevinden, deel uit te maken van de voorstelling. Daarvoor introduceerde Boccioni ‘simultaniteit’.
Een voorstelling beeldde verschillende momenten tegelijk uit en niet slechts één moment. De vorm die zij daarvoor gebruikte ontleende ze aan het al even nieuwe kubisme van Picasso, die daar echter niets van wilde weten. De uiteindelijk invloedrijke stroming was maar een kort leven gegund; de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan de groep, maar ook aan het leven van Boccioni. Na het einde van de oorlog gingen alle leden hun eigen weg en verlieten zij hun radicale stijl. Wat bleef waren beroemde werken als ‘Unieke vormen van continuïteit in de ruimte’, ‘La Modiste’ of ‘Simultaneità en 'La donna al balcone’.

In het najaar en voorjaar wijdt het Rijksmuseum Twenthe een grote tentoonstelling aan deze stroming.
Van 29 april t/m 3 september 2023 in het Kröller Müller Museum in Otterlo - Houtkampweg 6: Het Futurisme & Europa.

forme uniche della continuit nello spazio umberto boccioni 40534 copyright kroller muller museum

Spreker: drs. Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Lezing Drs. Martijn Pieters: Het Italiaanse Futurisme
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Woensdag 19 april
Tijd  14.00 tot 16.00 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  U kunt zich hier inschrijven
  Op 21 februari wordt ook een lezing georganiseerd, voor informatie klik hier
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
65
  Deelname geschiedt op volgorde van betaling
   

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden