Kunstkerk Dijk en Waard leent moderne kunst uit aan particulieren en bedrijven

De collectie bestaat uit zo'n 1.300 objecten van kunstenaars uit de regio en ver daarbuiten. Onze kunstcommissie is verantwoordelijk voor de samenstelling van onze collectie, waarbij gekeken wordt naar o.a. kwaliteit, originaliteit en diversiteit. Regelmatig nemen wij nieuwe werken op in de collectie. Voor een klein bedrag per maand kunt u abonnee worden en bij ons schilderijen, beelden, foto's, tekeningen e.d. lenen. Desgewenst kunt u daarbij ook gaan sparen, om uiteindelijk iets uit onze collectie te kopen. Wilt u na een tijdje weer iets anders aan de muur, dan kunt u het werk komen omwisselen. Daarnaast draait er in onze fraaie kunstuitleen altijd een tijdelijke expositie, van kunstenaars uit en buiten onze collectie. Kunstkerk Dijk & Waard organiseert verder cursussen kunstgeschiedenis, lezingen en workshops. Ook niet-abonnees kunnen zich hiervoor aanmelden. We zijn deelnemer van de Kunstroutes Heerhugowaard, Langedijk en Sint Pancras, verzorgen educatieve programma's voor scholen en bieden kunstenaars een speciaal platform in de vorm van kunsttekijkindijkenwaard.nl.
En, niet te vergeten: we hebben een leuke cadeaushop met kleine kunstobjecten, sieraden en bijv. sjaals.

Geschiedenis

Met als uitgangspunt de collectie die de Gemeente Heerhugowaard verkregen had vanuit de Beeldende Kunst Regeling (BKR) is in 1985 een kleine groep vrijwilligers gestart met het uitlenen van kunst aan voornamelijk scholen en openbare instellingen binnen de gemeente.

Door de toenemende vraag vanuit de particuliere sector leidde dat in 1991 tot de start van een kleine kunstuitleen. Het aantal abonnees en de collectie groeide, waarna in 2001 de kunstuitleen werd omgezet in een onafhankelijke stichting: Stichting Artotheek Heerhugowaard. De stichting kent geen winstoogmerk en draait op de enthousiaste inzet van een coördinator en een groep vrijwilligers.
Op 1 april 2016 veranderde de naam naar Kunstkerk Heerhugowaard. Toen na een aantal jaar bekend werd dat het hele complex rond het kerkje aan de Stationsweg zou worden verkocht, is de stichting met hulp van de gemeente Dijk en Waard op zoek gegaan naar mogelijkheden binnen de inmiddels ruimere gemeentegrenzen. Deze locatie werd gevonden aan het Kerkplein in Sint Pancras, naast de Witte Kerk. Per 1 september 2022 is de naam veranderd in Kunstkerk Dijk en Waard. 

Pijlers

Kwaliteit, originaliteit en benaderbare kunst staan hoog in het vaandel.

De pijlers van de stichting zijn: 
- Kunst uitlenen (laagdrempelig) aan particulieren
- Kunst uitlenen en advisering aan bedrijven
- Exposities organiseren
- Educatie: cursussen voor jeugd (interactieve kunstopdrachten) en voor volwassenen (o.a. kunstgeschiedenis)
- Workshops en lezingen
- De Kunstroutes (Heerhugowaard, Sint Pancras en Langedijk)
- Platform voor kunstliefhebbers en kunstenaars

 

Organisatie:  
Coördinator C.G.L. (Claudia) Honselaar-Christiani
   
Bestuur:  
Voorzitter A.G.A. (Albert) Dekker
Secretaris W. (Wilma) Prins
Penningmeester Vacant
Bestuurslid A. (Tonny) Brinkerink-Birkhoff
Bestuurslid N. (Nelly) Wuis
   
Medewerkers:  2024: 28 vrijwilligers

Adresgegevens:

Kunstkerk Dijk en Waard (Stichting Artotheek Heerhugowaard)

Kerkplein 1

1834 AD Sint Pancras

Tel.: 072 - 87 95 585

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.kunstkerkdijkenwaard.nl 

Kamer van Koophandelnr.: 37096449

BTW-nr.: NL8128.78.334.B.01

Algemene Verordening persoonsbescherming: De Kunstkerk voldoet aan de privacybescherming van persoonsgegevens. Voor informatie, klik hier