De pracht en praal van Bourgondië - Kunst, cultuur en luxe in de Bourgondische Nederlanden in de 15de eeuw

In 2019 verscheen het uiterst succesvolle boek ‘De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen’ van Bart van Loo, waarin op verhelderende en aangename wijze de geschiedenis van de hertogen van Bourgondië beschreven werd. In 2024 volgde: ‘Stoute schoenen. In de voetsporen van de Bourgondiërs’, waarin de historische plekken van de Bourgondische geschiedenis opgezocht en beleefd worden. De Bourgondische hertogen omringden zich met pracht en praal, waarin door hofkunstenaars de meest luxueuze voorwerpen gemaakt werden, residenties gebouwd en gedecoreerd werden en de meest uitbundige feesten werden gehouden. Als Franse koningszoon was Filips de Stoute (1342-1404), de eerste hertog, opgegroeid in deze luxe en zette dit voort in zijn hertogdom. Veel van zijn aandacht ging uit naar zijn stichting, de Chartreuse de Champmol bij Dijon, bedoeld als teken van zijn devotie, maar ook als macht symbool van zijn nieuwe dynastie. Ook zijn opvolgers Jan zonder Vrees (1371-1419), Philipps de Goede (1396-1467) en Karel de Stoute (1433-1477) gaven talloze opdrachten uit aan hun hofkunstenaars, onder wie de beroemde Jan van Eyck, maar ook Vlaamse Primitieven. Na de dood van Maria van Bourgondië (1457-1482), de erfdochter van Karel de Stoute, ging het rijk op in het groter Habsburgse Rijk.

Talloze kostbare manuscripten, wandtapijten, tafeldecoraties, juwelen en liturgische voorwerpen vonden hun weg naar de hertogelijke residenties, kloosters en kerken en vormen tot de dag hoogtepunten van de 15de eeuwse kunstproductie. In zeven lessen wordt een overzicht gegeven van deze belangrijke periode, haar cultuur en de veelvoud aan getijdenboeken, altaarstukken, devotiestukken, portretten, fonteinen en graftombes, die veel invloed en navolging hebben gehad. Kortom, een boeiende, rijke, afwisselende periode, die wacht om ontdekt te worden, van Philipps de Stoute tot Philipps de Schone.

Claus Sluter Mozesput 1395 1404 Dijon Chartreuse de Champmol   Fritz von Uhde Das Tischgebet 1885 olieverf op doek 130 x 165 cm Berlin Alte Nationalgalerie

Kunstkerk 1Spreker: Martijn Pieters
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt.

Cursus Bourgondische hertogen uit de 14de en 15de eeuw
Docent Martijn Pieters
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Maandag 3 en 24 februari, 3, 17, 24 en 31 maart en 7 april
Tijd  10.00 tot 12.00 uur
Kosten  € 100,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  Deze lezing is vol, u kunt zich niet meer aanmelden.Bij het niet doorgaan van een cursus of lezing vanwege ziekte van de docent of een tekort aan inschrijvingen wordt het inschrijfgeld teruggestort.
Minimaal 
Maximaal 
20 deelnemers
40 deelnemers
  Deelname geschiedt in volgorde van betaling
  Voor meer lezingen en cursussen van Martijn Pieters, klik hier

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden