Viva La France II: Parijs en de kunsten 1863-1914

Tot aan de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog blijft Parijs de kunsthoofdstad. Daar gebeurde het, in die bruisende metropool met bijna 2.000.000 inwoners. De stad met haar grote boulevards, de cafés, theaters, ateliers, galeries en nog steeds de Academie werkt als een magneet op jonge beginnende kunstenaars uit heel Europa, Rusland en zelfs de Verenigde Staten. Zij willen zich hier bij de grote meesters bekwamen in de gangbare stijl of juist hun geluk beproeven met de nieuwe avant-garde stijlen, die elkaar in een hoog tempo zullen afwisselen. Vooral het schandaal rondom ‘Le Déjeuner sur l’Herbe’ van Manet en de daaruit voortgekomen Salon des Refusés in 1863 waren een impuls voor een vernieuwings- en vrijheidsdrang onder de volgende generaties kunstenaars. Het zorgde voor de opkomst van de Impressionisten, Pointillisten, Expressionisten, Kubisten en allerlei individuen. Grote namen als Monet, Renoir, Seurat, Signac, Van Gogh, Picasso, Matisse toonden hier hun werken op zelf georganiseerde tentoonstellingen, op de Salon des Indépendants, op de Salon d'Automne of in galeries in de hoop een reputatie op te kunnen bouwen. Een reputatie die sommige pas aan het einde van hun leven of daarna zouden bereiken. Vanuit Parijs zouden echter stromingen als het Impressionisme, Expressionisme en Kubisme de wereld gaan veroveren. In de lessen staat (vooral) de schilderkunst in Parijs en het scheppen van de kunstenaars tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog centraal.

Deze serie bestaat uit 7 lessen, de cursus wordt gegeven door Drs. Martijn Pieters.

Drs. Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Cursus kunstgeschiedenis  Groep 1
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 (De Rank) in Sint Pancras
Docent Drs. Martijn Pieters
Data (maandagochtend) 30 oktober, 6, 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december
Tijd  10.00 tot 12.00 uur
Kosten  € 75,00 incl. koffie of thee in de pauze
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
35 
Inschrijven

U kunt zich niet meer inschrijven, deze cursus is vol. U kunt zich nog wel voor de dinsdagmiddagen inschrijven, klik hier.

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkwaard.nl/openingstijden