Frans Hals. Zijn tijd ver vooruit

In 2024 organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam in navolging van de grote Vermeer tentoonstelling van dit jaar alweer een overzichtstentoonstelling over een grote naam uit de Nederlandse 17de eeuw: Frans Hals (1582-1666). De schilder, afkomstig uit Antwerpen, kwam op zeer jonge leeftijd naar Haarlem, waar hij werd opgeleid door Karel van Mander. Hals zou zich, na aanvankelijk genrestukken te hebben geschilderd, als één van de eerste schilders gaan specialiseren in de portretkunst, waarbij de stedelijke elite van Haarlem zijn belangrijkste klandizie zou worden. Naast individuele portretten liet zij zich ook in groepsportretten vastleggen. Men bekleedde functies in het bestuur van de vele charitatieve instellingen, die Haarlem rijk was. Daarnaast verkozen de schuttersgilden Hals tot één van hun vertrouwde schilders; maar liefst vijf van de twintig bekende kolossale Haarlemse schutterstukken zijn van de hand van Hals. Tevens legde Hals hierin een grote vernieuwing in compositie en stijl de dag. Zijn ‘rouwe’ schetsmatige stijl van werken vond veel waardering bij zijn opdrachtgevers. Zijn invloed op de Haarlemse schilderkunst was dan ook zeer groot. Judith Leyster en Jan Miense Molenaar zijn mogelijke leerlingen geweest, andere zijn in de navolgende eeuwen in de vergetelheid geraakt, net zoals de meester zelf. Deze werd pas in de latere 19de eeuw weer herontdekt.
De tentoonstelling in Amsterdam wordt gemaakt in samenwerking met de National Gallery in Londen en de Gemäldegalerie in Berlijn, waardoor er beroemde internationale bruiklenen zullen komen.

Frans Hals, Zijn tijd ver vooruit. Rijksmuseum, Amsterdam, 16 februari 2024 - 9 juni 2024

  Frans Hals

Spreker: drs. Martijn Pieters:
Martijn Pieters PMartijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Lezing Drs. Martijn Pieters
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Woensdag 28 februari
Tijd  9.30 tot 11.30 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  U kunt zich niet meer inschrijven de lezing is vol
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
40
  Deelname geschiedt op volgorde van betaling

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden