Maarten van Heemskerck

Maarten van Heemskerck (Heemskerk, 1498 - Haarlem, 1 oktober 1574) was een Nederlands kunstschilder die de stijl van de Italiaanse renaissance introduceerde in de Noordelijke Nederlanden. Hij werd in de 16de eeuw gezien als een van de meest succesvolle en vernieuwende kunstenaars van zijn tijd.

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Maarten van Heemskerck overleed. Reden voor het Frans Hals Museum, Teylers Museum en Stedelijk Museum Alkmaar om aandacht te besteden aan zijn oeuvre. Samen organiseren ze een grote overzichtstentoonstelling waarbij in elk museum voor een andere invalshoek is gekozen. Zo staat in het Frans Hals Museum zijn vroege werk centraal en staat in Stedelijk Museum Alkmaar de invloed als renaissance kunstenaar centraal.

Van Heemskerck wordt in een eenvoudig boerengezin geboren. Hoewel het de bedoeling is dat hij de boerderij overneemt, brengt zijn grote tekentalent hem ertoe zich op het artistieke pad te wagen. Geen voor de hand liggende keuze voor een boerenzoon, maar Van Heemskerck slaagt erin zich als kunstenaar te vestigen. Hij blinkt onder andere uit in het maken van portretten vol realisme en karakter.

Op 23 mei 1532 vertrekt hij naar Rome, om daar de klassieke kunst en het werk van de eigentijdse meesters te bestuderen. Hij maakt een prachtig zelfportret waarbij hij, als ware het een moderne selfie, pal voor het Colosseum in Rome poseert. Ook maakt hij vele schetsen en tekeningen, niet alleen van de befaamde renaissance kunstwerken maar ook van de bouwwerken en de archeologische restanten die hij in Rome en omgeving tegenkomt. Van Heemskerck is al snel succesvol en wordt door de kunstenaarsbiograaf Giorgio Vasari in zijn De Levens genoemd als een bekwaam schilder van figuren en landschappen. Het schijnt dat hij in Rome aardig wat verdiend heeft en dat een Italiaanse kennis zelfs werken van hem heeft gestolen omdat ze erg populair waren.

Na vier jaar in Italië keert Van Heemskerck in 1536 terug naar de Nederlanden en zet hij daar zijn succesvolle carrière voort. Hij ontwikkelt zich tot veelzijdig en veelgevraagd kunstenaar. Hij schildert altaarstukken, mythologische voorstellingen en diverse portretten. Ook blijft hij tekenen en ontwerpt hij diverse prenten, maakt hij tapijtontwerpen en ontwerpt hij glas-in-loodramen voor de Karmelietenkerk in Haarlem.

In de inleidende lezing maken we nader kennis met de wonderlijke levensloop en succesvolle carrière van deze fascinerende noordelijke kunstenaar. Hoe zagen zijn zo bepalende reis en verblijf in Rome eruit? Wat zag en deed hij in de eeuwige stad en welke invloed heeft dit gehad op zijn kunstontwikkeling? We maken ook kennis met tijdgenoten als Jan van Scorel en Jan Gossart waardoor het bijzondere creatieve belang van Maarten van Heemskerk duidelijk wordt.

De tentoonstelling is van 27 september 2024 t/m 19 januari 2025 te zien in de drie musea.

  Maarten van Heemskerck

Spreker: Isolde Scholberg
Isolde Scholberg biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Van de klassieke oudheid, de Italiaanse renaissance tot hedendaagse kunst, Isolde vertelt over een breed scala aan kunsthistorische onderwerpen.
Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken daarbij in een breder historisch en cultureel kader en biedt zo nieuwe en soms onverwachte inzichten. Kunst wordt immers nog leuker en interessanter wanneer je de achtergrond ervan kent. Op deze manier komt kunst echt tot leven. Haar motto is dan ook: ‘het verhaal achter de kunst’.
Isolde deelt haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen. Want wat is er mooier dan samen kunst ontdekken en ervan genieten.

Lezing Maarten van Heemskerck
Docent Isolde Scholberg
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Dinsdag 26 november
Tijd  14.00 tot 16.00 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  Vanaf heden worden de toegangskaarten extern uitgegeven, u wordt doorgestuurd naar Ticketkantoor, klik hier voor uw bestelling van de tickets 
Minimaal 
Maximaal 
20 deelnemers
40 deelnemers
  Deelname geschiedt in volgorde van betaling
  Voor meer lezingen en cursussen, klik hier

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden