Kunst en cultuur in de Merovingische tijd (ca. 500-ca. 750)

Na de val van het Romeinse Rijk, officieel in 476, nemen verschillende stammen het grondgebied van het Rijk weer in. Uiteindelijk worden de Franken vanaf de 5de eeuw in het westen en noordwesten van Europa dominant. Een koningsdynastie, die der Merovingers, regeert tot 768 een groot rijk, waarin het christendom de vroegere natuurgodsdiensten zal vervangen. Hoewel veel verdwenen is, zijn er in het huidige noordwest Europa nog genoeg sporen te vinden, die een indruk geven van deze ‘gouden’ periode. Opgravingen van grafvelden tonen kostbare grafgiften in de vorm van gouden en bronzen voorwerpen, zoals in het Utrechtse Rhenen in 1951. De opgraving van een van de grootste Merovingische grafvelden in Europa bracht duizenden voorwerpen tevoorschijn, die een beeld geven van de mens, haar gewoontes en de kunsten in de periode 500-750. De belangrijke voorwerpen hieruit worden in de vaste collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden getoond. Echter, tot 9 december 2024 is er aan de hand van deze voorwerpen uit Leiden een kleine tentoonstelling over deze periode en de opgravingen in Rhenen in het stadmuseum in Rhenen ingericht: ‘Gouden vrouwen’. Een introductie op een minder bekende, maar niet minder interessante periode uit de Nederlandse (kunst) geschiedenis.

 Gouden halsketting 4e eeuw Leiden Rijksmuseum voor Oudheden

Kunstkerk 1Spreker: Martijn Pieters
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. 

Lezing Kunst en cultuur in de Merovingische tijd
Docent Martijn Pieters
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Dinsdag 19 november
Tijd  10.00 tot 12.00 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  Vanaf heden worden de toegangskaarten extern uitgegeven, u wordt doorgestuurd naar Ticketkantoor, klik hier voor uw bestelling van de tickets
Minimaal 
Maximaal  
20 deelnemers
40 deelnemers
  Deelname geschiedt in volgorde van betaling
   Voor meer lezingen en cursussen van Martijn Pieters, klik hier

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden