Ary Scheffer en de Franse Romantiek

Ary Scheffer (1795-1858), wiens beide ouders schilders waren, verhuisde in 1811 met zijn moeder naar Parijs, waar hij uiteindelijk een grootse carrière zou verkrijgen. Op de École des Beaux-Arts had hij als medestudenten Delacroix en Gericault, welke goede vrienden van hem zouden worden. Via de opdrachtgevers kwam hij de kringen van de meer liberalen en progressieve notabelen, waaronder de latere koning Louis-Philippe. Het zorgde ervoor dat hij uit deze kring van mensen vele portretopdrachten kreeg en dat hij een zeer welvarend leven had. Hij onderhield een groot atelier met veel leerlingen, die zijn werk voorbereiden en voltooiden. Daarnaast maakte hij, conform de smaak van de tijd, vele schilderijen gebaseerd op historische gebeurtenissen en literatuur, vooral de werken van Dante, Shakespeare en Von Goethe. Hij ontwikkelde daarbij een eigen stijl, niet het rigide neoclassicisme, waarin hij opgeleid was, maar ook niet de hele losse penseelvoering, zoals zijn vrienden Gericault en Delacroix hanteerden. Hij werd tijdens zijn leven overladen met eerbewijzen en was een spil in de Parijse kunstwereld in de eerste helft van de 19de eeuw. Daarnaast was hij politiek zeer betrokken en een voorvechter van meer individuele vrijheid en rechten, wat ook tot uiting komt in zijn werk en dat van zijn vrienden. Reden voor het museum in Dordrecht, zijn geboorteplaats, een tentoonstelling te organiseren waarin de diversiteit van Scheffer en zijn beroemde Franse schilderende vrienden centraal staat.

Liberté. Ary Scheffer en de Franse Romantiek Dordrecht Museum, 19 oktober 2024 t/m 23 maart 2025

 Ary Scheffer Scene uit de dagen in juli 1831

Kunstkerk 1Spreker: Martijn Pieters
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. 

Lezing Ary Scheffer en de Franse Romantiek
Docent Martijn Pieters
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Woensdag 18 december
Tijd  14.00 tot 16.00 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  Vanaf heden worden de toegangskaarten extern uitgegeven, u wordt doorgestuurd naar Ticketkantoor, klik hier voor uw bestelling van de tickets
Minimaal 
Maximaal 
20 deelnemers
40 deelnemers
  Deelname geschiedt in volgorde van betaling
  Voor meer lezingen en cursussen van Martijn Pieters, klik hier

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden