Ron Mueck

Ron Mueck (Melbourne, Australië, 1958) is een Australisch beeldhouwer die tegenwoordig werkt vanuit Engeland.
Ron Mueck maakt sinds 1996 hyperrealistische beelden in moderne materialen zoals siliconen en fiberglas. We zien beelden van baby's, een hoogzwangere vrouw, een moeder met kind, van mensen in verschillende stadia van ouderdom en zelfportretten. Daarbij bereikt Mueck een soms verbijsterend niveau van realisme: we zien adertjes, haartjes en huidtextuur. Het verrassingseffect is het afwijkende formaat waarvoor hij kiest. Hij maakt zijn beelden in diverse afmetingen, van minuscuul tot zeer groot, maar altijd afwijkend van het formaat dat je verwacht.
Zijn Duitse ouders waren speelgoedmakers van beroep en emigreerden naar Australië. Door het speelgoed heeft hij zijn inspiratie verkregen. Zonder verdere opleiding deed hij zijn vaardigheden op door te werken als etaleur. Hij werd al snel een bevlogen technicus in de animatronica, het bewegen van poppen en andere modellen door middel van computers. Hiermee werkte hij mee aan verschillende kindertelevisieprogramma’s en films. In 1986 deed hij de special effects van Labyrinth, een fantasiefilm met David Bowie. In de film had hij zelfs een klein bijrolletje als de hoofdpoppenspeler en stem van Ludo. In 1990 begon hij een eigen productiehuis om modellen te maken voor de Europese reclamewereld.
Hoewel Mueck internationaal een bekende en succesvolle kunstenaar is, wordt zijn werk in Nederland zelden getoond. Wel bezit het LAM (Lisser Art Museum) een beeld van hem en wordt Couple under an umbrella (2013) permanent tentoongesteld in Museum Voorlinden.

Omdat Museum Voorlinden momenteel een tentoonstelling aan Mueck wijdt, is het de hoogste tijd voor een nadere kennismaking met de wondere beelden van Ron Mueck. In de lezing bekijken we het leven en werk van deze bijzondere hedendaagse kunstenaar. Wat is zijn werkwijze en hoe slaagt hij erin om zijn beelden te maken?

De solotentoonstelling van Ron Mueck is van 29 juni 2024 t/m 17 november 2024 te zien in Museum Voorlinden.

    Ron Mueck

Spreker: Isolde Scholberg
Isolde Scholberg biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Van de klassieke oudheid, de Italiaanse renaissance tot hedendaagse kunst, Isolde vertelt over een breed scala aan kunsthistorische onderwerpen.
Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken daarbij in een breder historisch en cultureel kader en biedt zo nieuwe en soms onverwachte inzichten. Kunst wordt immers nog leuker en interessanter wanneer je de achtergrond ervan kent. Op deze manier komt kunst echt tot leven. Haar motto is dan ook: ‘het verhaal achter de kunst’.
Isolde deelt haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen. Want wat is er mooier dan samen kunst ontdekken en ervan genieten.

Lezing Ron Mueck
Docent Isolde Scholberg
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Dinsdag 15 oktober
Tijd  14.00 tot 16.00 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  Vanaf heden worden de toegangskaarten extern uitgegeven, u wordt doorgestuurd naar Ticketkantoor, klik hier voor uw bestelling van de tickets 
Minimaal 
Maximaal 
20 deelnemers
40 deelnemers
  Deelname geschiedt in volgorde van betaling
  Voor meer lezingen en cursussen, klik hier

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden