Lezing 24 april

Salomon van Ruysdael

De Grote- of Sint Laurenskerk te Alkmaar: geschiedenis, exterieur en interieur

Midden in het centrum van Alkmaar rijst de Grote Kerk op, oorspronkelijk gewijd aan Sint Laurentius en Sint Mattheus. Overal in de Noord-Hollandse steden werden in de 15de eeuw nieuwe en grotere kerken gebouwd, kathedralen voor burgers. De kerk te Alkmaar is de grootste kerk in het noorden van Noord-Holland en kent een lange bouwgeschiedenis, waarvan de bouw van de huidige kerk tussen 1470 en 1518 het resultaat is. de kerk is in de jaren negentig uitvoerig gerestaureerd, waarbij nieuwe kennis over deze bouwgeschiedenis, die al in de 10de eeuw haar aanvang had, opgedaan werd. Hoewel de kerk de beeldenstorm niet ongeschonden is doorgekomen, heeft de kerk nog een zeer interessant interieur, dat ook recentelijk gerestaureerd is. Vooral het houten gewelf met daarop de schilderingen van het Laatste Oordeel, dat in 1519 geschilderd werd, vormt een goed voorbeeld van de voormalige rijkdom van de kerk. Andere roerende voorwerpen bevinden zich niet meer op hun originele plek. Zo siert het grote altaarstuk, dat Maarten van Heemskerck in 1538 schilderde, zich tegenwoordig in de kerk van het Zweedse Linköping, maar komt dit jaar terug naar Alkmaar! Het altaarstuk zal dan ook naast de geschiedenis en het exterieur van de kerk behandeld worden.

Spreker: drs. Martijn Pieters

Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

 

Lezing Drs. Martijn Pieters: Geschiedenis van de Grote Kerk in Alkmaar
Plaats  Kunstkerk, Stationsweg 53 in Heerhugowaard
Datum  Dinsdag 24 april
Tijd  19.30 tot 21.30 uur
Kosten  € 10,00 incl. koffie of thee
Aanmelden  U kunt zich hier inschrijven
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
50
  Let op: vol is vol! Deelname geschiedt op volgorde van betaling

DSC 0008

  

U bent van harte welkom in Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkheerhugowaard.nl/openingstijden