Lezing 12 oktober

DE STIJL

100 jaar De Stijl! Een overzicht.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Leiden door Theo van Doesburg de kunstenaarsgroep De Stijl opgericht werd, vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift. Leden als Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld kwamen uit verschillende disciplines, maar streefden naar een radicale hervorming in de kunst. Deze moest komen door een abstrahering en vereenvoudiging van het beeldmateriaal, zoals alleen horizontale en verticale lijnen, primaire kleuren en wit en zwart. Dit moest leiden tot een universele schoonheid en harmonie die door iedereen begrepen en gewaardeerd zou moeten kunnen worden. De Stijl streefde met haar ‘Nieuwe Beelding’ naar een nieuw wereldbeeld. De uitgangspunten zouden ook moeten worden toegepast in het straatbeeld, in meubilair, het interieur, niet alleen in een schilderij aan de wand. Daarmee vormt De Stijl het begin van ‘design’ en heeft het klassiekers als de abstracte werken van Mondriaan, de Stoel van Rietveld en het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht voortgebracht. Naar aanleiding van het jubileum worden er het hele jaar door tentoonstellingen georganiseerd.

Spreker: drs. Martijn Pieters

Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

12 oktober Lezing drs. Martijn Pieters: Overzicht 100 jaar De Stijl
Locatie Kunstkerk - Stationsweg 53 Heerhugowaard
Tijd 19.30 - 21.30 uur
Kosten € 10,00 inclusief koffie of thee in de pauze
Inschrijving U kunt zich hier inschrijven 

Mariette Tepe4 s  Mariette Tepe5 s

Foto's gemaakt door Mariette Tepe.

U bent van harte welkom in Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkheerhugowaard.nl/openingstijden