Cursus

Kunst- en cultuurgeschiedenis 'De invloed van de Italiaanse Renaissance'Italie juni 2007 310

Deze cursus wordt gegeven door cultuurwetenschapper Drs. Janneke van Zanten - van Wijk

Op 31 januari 2018 begint de eerste les van deze cursus. 

Tijd:

Woensdagochtend van 10.00-12.00 uur (9 lessen + 1 excursiedag (voor eigen kosten)), eerste les (datum volgt)

Kosten:

€ 65,- inclusief koffie/thee in de pauze

Docent:

Drs. Janneke van Zanten – van Wijk 

Locatie:

Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 (tel. 072-8795585)

Inschrijving:

U kunt zich hier inschrijven, of u kunt zich melden via mail of in Kunstkerk Heerhugowaard

Italie juni 2007 288

 

De invloed van de Italiaanse Renaissance verspreidt zich over Europa

Wie wilde in de zestiende eeuw niet het werk van de grote kunstenaars Leonardo, Rafaël, Michelangelo evenaren of het liefst overtreffen? Twee van hen leefden nog in het begin van de eeuw. Michelangelo, overleden in 1564, varieerde in zijn nadagen ook op zijn beeldhouwkunst, maar vooral ook op zijn bouwkundige ontwerpen. De maniëristische kunst, fantasierijk en soms een tikkeltje frivool, uitte zich in bijzondere schilderijen met langgerekte personen. De schitterende villa’s van Palladio, met bijbehorende tuinen getuigen nog steeds van klassieke invloed. Mysterieuze tuinen, zoals van Bomarzo, herbergen geheimen, die tot op heden niet ontraadseld zijn.
Overal in Europa vonden deze bijzondere landhuizen navolging. Zo verschenen in Frankrijk langs de Loire schitterende paleizen als Fontainebleau en villa’s met bijbehorende geometrische renaissancetuinen. Ook in Nederland ontwikkelde men een eigen vorm van maniërisme, onder invloed van de boeken van Hans Vredeman de Vries.
De laatste twee decennia van de zestiende eeuw begint in Nederland een periode van grote rijkdom: de Gouden Eeuw, vooral herkenbaar aan de vele schilderijen met uiteenlopende onderwerpen.