bauhaus

100 jaar Bauhaus: van Weimar naar Dessau en Berlijn

In 1919 werd in Weimar de Grossherzogliche-Sächsiche Hochschule für Bildende Kunst met de Grossherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule samengevoegd tot het Staatliches Bauhaus Weimar. Voortaan zouden de klassieke disciplines van de beelden kunsten; architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst samenwerken met de uitingen van de kunstnijverheid. Een revolutionaire gedachte in Duitsland. Het instituut werd een plek van experiment en waar studenten op een geheel nieuwe wijze onderwijs kregen. Alles moest leiden tot een nieuwe kunst, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk was, maar ook functioneel en efficiënt. Onder leiding van Walter Gropius (1883-1969) kwamen de grote namen van de avant-garde naar Weimar om les te geven. Door het opkomende conservatisme werd het instituut in 1925 gedwongen Weimar te verlaten, waarop men onderdak vond in de industriestad Dessau. Hier bouwde Gropius het revolutionaire schoolgebouw en de ‘Meisterwohnungen’. Na Gropius volgde Hannes Meyer (1889-1954) en Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) als directeur en kwam de nadruk steeds meer op de industriële vormgeving en architectuur te liggen. Onder druk van de Nazi’s werd het instituut in 1932 gedwongen naar Berlijn te verhuizen, waar het zichzelf in 1933 ophief. Docenten en studenten zwermden uiteindelijk over de gehele wereld uit en brachten de theorieën van Bauhaus in praktijk. In het jubileumjaar wordt het Bauhaus, haar gedachtegoed en productie overal ter wereld herdacht. De lezing volgt de geschiedenis en denkbeelden van dit invloedrijke instituut van Weimar naar Berlijn.

Spreker: drs. Martijn Pieters

Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Lezing Drs. Martijn Pieters: Bauhaus
Plaats  Kunstkerk, Stationsweg 53 in Heerhugowaard
Datum  Dinsdag 29 oktober
Tijd  19.30 tot 21.30 uur
Kosten  € 12,50 incl. koffie of thee
Aanmelden  U kunt zich hier inschrijven
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
50
  Deelname geschiedt op volgorde van betaling

DSC 0008

U bent van harte welkom in Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkheerhugowaard.nl/openingstijden