De Vroege Renaissance in Florence - Meesters en meesterwerken 

De 15de eeuw is een eeuw van grote vernieuwingen en veranderingen in de kunst. Enerzijds was er de Ars Nova van de Vlaamse Primitieven in het noorden, waar de nadruk lag op de detaillering en een realistische stofuitdrukking, anderzijds was er ook de renaissance oftewel ‘Rinascimento’ in Italië. Wanneer deze nu precies en bij wie deze begon zal altijd voer voor discussie blijven, maar de 15de eeuwse Leon Battista Alberti en de 16de eeuwse schilder Giorgio Vasari waren er van overtuigd dat dit begon in de vroege 15de eeuw in Florence. Deze rijke stadstaat was na een turbulente 14de eeuw met oorlogen en een pestepidemie rond 1400 weer op een hoogtepunt van haar macht; er was stabiliteit op zowel politiek, religieus en vooral economisch gebied, wat de verfraaiing van de stad ten goede zou komen. Het waren zowel individuele en collectieve opdrachten op het gebied van architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst, die de kunstenaars – voorheen ambachtslieden- de mogelijkheid gaven zich volledig te ontplooien. Hierdoor kwamen –nog steeds wereldberoemde- werken als de koepel van de dom, de Brancacci-kapel, de deuren van het baptisterium, de beelden van de Orsanmichele tot stand. De eerder genoemde Alberti was het die stelde dat de Renaissance begon bij Filippo Brunelleschi, Masaccio, Donatello, Lorenzo Ghiberti en Luca della Robbia. Zij staan aan de basis van een nieuwe kunst in het zuiden, die later beroemde namen als Botticelli, Ghirlandaio, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti en Rafaël Santi zou voortbrengen. In zeven lessen een verdieping van een toonaangevende periode. 

Vroege Renaissance in Florence

Deze serie bestaat uit 7 lessen, de cursus wordt gegeven door Drs. Martijn Pieters.

Drs. Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Cursus kunstgeschiedenis  
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 (De Rank) in Sint Pancras
Docent Drs. Martijn Pieters
Data (maandag) 26 september, 3, 24 en 31 oktober, 7, 21 en 28 november
Inhaalles 5 december
Tijd  10.00 tot 12.00 uur
Kosten  € 75,00 incl. koffie of thee in de pauze
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
35
Inschrijven Deze cursus is vol. Informatie over nieuwe cursus volgt

Kerkplein 1

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkwaard.nl/openingstijden