Johannes Vermeer (1632-1675) - De Sfinx van Delft

Johannes Vermeer, nu het boegbeeld van de 17de -eeuwse schilderkunst van Delft, werd in de 19de eeuw weer herontdekt. Daar er maar 36 / 37 schilderijen van hem bekend zijn en weinig over hem bekend is, werd hij al snel een mysterie van de Nederlandse schilderkunst. Beroemd om zijn haarfijn geschilderde interieurs wordt zijn werk over de gehele wereld gewaardeerd en begeerd. Een decennium terug werd een herontdekt schilderij nog verkocht voor 36 miljoen euro! En ook recent hebben restauraties weer nieuwe inzichten in zijn werk gebracht.
Toch staat Vermeer niet geïsoleerd, tijd- en plaatsgenoot Pieter de Hooch, lange tijd gezien als beïnvloed door Vermeer, heeft juist invloed op Vermeer uitgeoefend. Ook het perspectief, waar Vermeer bekend om geworden is, werd al eerder in de Delftse schilderkunst door schilders als beoefend. In de lezing zal het gehele oeuvre van Vermeer getoond en besproken worden, vergeleken met een paar andere werken uit de Delftse schilderkunst van de 17de eeuw.

In het voorjaar van 2023 organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling, waarbij nog nooit tevoren zoveel werken van Vermeer bij elkaar gebracht waren. De voorverkoop daarvoor is al begonnen!

Meisje met de parel  Vermeer afbeelding

Spreker: drs. Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Lezing Drs. Martijn Pieters: Johannes Vermeer
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Dinsdag 21 februari
Tijd  19.30 tot 21.30 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  U kunt zich hier inschrijven
  Op woensdag 19 april wordt een nieuwe lezing georganiseerd, klik hier voor informatie
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
65
  Deelname geschiedt op volgorde van betaling

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden