Gustav Klimt (1862-1918): traditionalist en avant-gardist

Gustav Klimt, Portret van Adele Bloch-Bauer I, 1907, olieverf/goud op  doek, 138 x 138 cm, New York, Neue Galerie for German and Austrian Art

Gustav Klimt (1862-1918) zou van een traditioneel opgeleide ambachtelijk schilder uitgroeien tot de stichter van de Weense Secession en met zijn decoratieve landschappen, symbolistische voorstellingen en portretten de high-society van Wenen gaan behagen, nadat de grote massa zijn werk niet meer begreep en afkeurde. Zijn opdrachten voor het keizerlijk hof en later de industriëlen en vooral hun echtgenotes maakten hem financieel grotendeels onafhankelijk, waardoor hij naar hartenlust kon experimenteren en nieuwe stijlen ter hand nemen, die hem tot beroemde schilderijen als ‘Judith’ en ‘De kus’ zouden brengen. Deze ‘gouden werken’ gelden als de belichaming van de Weense Jugendstil, maar vormen slechts een klein gedeelte van zijn oeuvre, dat ook een groot aantal landschappen kent. Minder bekend is het werk dat Klimt als academieschilder maakte, voordat hij, door onbegrip van de gevestigde orde, de voorman van de Wiener Secession zou worden. De film ‘Woman in Gold’ uit 2015, gaat dieper in op een meer recent gebeuren rond Klimt; de teruggave en verkoop van het ‘'Portret van Adèle Bloch-Bauer I', dat in 2006 voor $ 135 miljoen verkocht werd en sindsdien in New York hangt. In het Van Gogh Museum in Amsterdam loopt de tentoonstelling over Klimt en zijn inspiraties, waarvoor tientallen werken van Klimt naar Amsterdam gekomen zijn. 

Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse...7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023 in het Van Gogh Museum Amsterdam.

Spreker: drs. Martijn Pieters:
Martijn Pieters studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen. Een lang verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover hij publiceert en met liefde vertelt. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede kunsthistorische en historische basis, die tijdens het begeleiden van de reizen van pas komt.

Lezing Drs. Martijn Pieters: Gustav Klimt
Plaats  Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras
Datum  Woensdag 14 december
Tijd  14.00 tot 16.00 uur
Kosten  € 15,00 incl. koffie of thee in de pauze
Aanmelden  De lezing is volgeboekt. Op een later moment volgt een nieuwe lezing
Minimaal aantal deelnemers
Maximaal aantal deelnemers
10
50
  Deelname geschiedt op volgorde van betaling

U bent van harte welkom in Kunstkerk Dijk en Waard, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Voor openingstijden zie: www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden