Frans van den Kroonenberg
De schilderijen van Frans van den Kroonenberg stonden een hele tijd in de collectie, nu worden ze geëxposeerd in de Raatstede. Frans van den Kroonenberg begon zijn carrière als schilder toen hij thuis kwam te zitten met een burn-out. Hij nam les bij plaatselijke kunstenaars en kwam in aanraking met aquarel, bloemen en stillevens. Later schilderde hij bij voorkeur grote vlakken.
Als je voor een van de schilderijen staat van Van den Kroonenberg en je neemt even de tijd, dan zie je dat ook de achtergrond meedoet in de compositie. Hij gebruikte allerlei materialen in zijn schilderijen zoals cement. Frans beschilderde van alles. Zo maakte hij een schilderij op een koelkastdeur. Niet alleen gebruikte hij verschillende technieken maar na 1997 ging hij ook over op olieverf. Toen werden de schilderijen lichter van kleur zoals oker en rood. 

065053  065060

Bonnie Severien
De uitgangspunten van het werk van Bonnie zijn op dit moment de relaties tussen paradijs en utopie. Volgens de Van Dale staat een paradijs voor een uitzonderlijk bekoorlijke en lieflijke verblijfplaats (bijvoorbeeld het aardse paradijs in de Bijbel), maar ze is eigenlijk een utopie.
Wat is er nog puur? Waar is het paradijs in deze snelle, verstedelijkte wereld?
Haar schilderijen doen een uitspraak over simultaneïteit. Niet, zoals bij de Futuristen, over beweging van een enkele situatie, maar gelijktijdigheid van contrasterende werelden. De meest voorkomende representaties van wat door mensenhand gemaakt is zijn gebouwen, meestal van modernistische aard, die lijken te zijn opgetrokken uit beton en glas. Een jungle van architectuur en vegetatie zorgt voor een vervreemdende situatie, tot de natuur geheel wordt overwoekerd door constructies, ze bestaat alleen nog maar uit een plaatje.

283005  283001  283005

U kunt de werken van Bonnie en Frans bekijken in de Pieter Raat Stichting, Dolomiet 2 Heerhugowaard.